Animatie (video)

Nature Morte – Stilleven

Nature Morte 2014 is een stop-motion animatie van 7 min en 11 sec, te bekijken op http://www.vimeo.com/98795518 .

De video gaat over het tekenen van een stilleven en het onderzoek van de tekenaar. Het resultaat is een aaneenschakeling van gefragmenteerde beelden die een eigen verhaal gaan vormen. Het is ook een hommage aan de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.

W. Kentridge over ‘job of the artist’:

One’s memory is not this perfect photographic film that holds an image without changing it. It requires accepting what appears as fact as provisional as temporary, as a moment within the larger ambit of transformation … The job of the artist is to fight against entropy* – to keep on taking these fragments and say, ‘What can they become?’ To take the fragments and construct something provisionally new. And that’s the link from memory, to fragments, to the activity of making.

Beelden, herinneringen, betekenissen zijn als de scherven van een kapotte vaas. Ze verdwijnen of vervagen in ons geheugen. In de huidige beeldcultuur zijn ze massaal maar ook vluchtig aanwezig. De kunstenaar pikt fragmenten op en creëert een (tijdelijk) nieuw beeld.

Entropie: begrip uit de natuurkunde, tweede wet van de thermodynamica, ook wel benoemd als ‘de pijl van de tijd’, beschrijft de toename van chaos of desorganisatie in een stof. Een bekend voorbeeld is het ijsblokje dat oplost in een glas water, of het kopje thee dat op de grond in scherven uiteen valt. In de filosofie omschreven als de inherente tendens naar desorganisatie.